Psykoterapi för vuxna 

”Det känns som att komma hem. Tryggt, ombonat och naturligt” /EA, 30 år

Anpassar metoder efter individens behov

Ibland behöver vi alla bara stanna upp och reflektera över vad vi håller på med egentligen. Vad fungerar, vad fungerar inte? 
Kanske en komplett omstart behövs.

 

I vilket fall som helst är detta väldigt svårt att klara av på egen hand. I psykoterapi har du någon förstående som hjälper dig att hitta rätt i dig själv. Tankar, ord, idéer och uppfattningar prövas, stöts och blöts. 

 

Psykoterapi kan liknas med att du låter dina erfarenheter lyfta dig till nya nivåer, likt en trappa där varje jobbig episod blir till en tegelsten som du lägger på nästa tegelsten och så vidare.

 

Tillslut har du lärt dig så mycket att din trappa fört dig högst upp på din prispall!

Öppenhet och förståelse 

Jag erbjuder en stor öppenhet och förståelse inför alla ämnen, kulturer och läggningar. Framför allt där det ofta annars är tabu - det kan till exempel vara det sexuella livet, eller uppdelningen i västerländsk medicin och alternativmedicin.

 

Den gemensamma strävan är att få dig så hel som det bara går. De metoder du är lockad av eller känner dig dragen till är då oftast de du behöver, även om vetenskapens förklaringar inte ännu har hängt med på det området. En hel människa i balans, harmoni och välmående är vårt mål.

Balans - kropp, själ och sinne

Sömnsvårigheter, ångest, smärtor som flyttar runt i kroppen, stressproblematik, känslighet för ljud, ljus, mat, viktproblem med mera, är  är symptom på att balansen kropp-själ/sinne behöver stärkas.
Istället för att vara ett offer kan du bli den som njuter av livet igen.

 

Livet är kärlek och kärlek är gott! Kärlek till medmänniskor i vår närhet, och kärlek till allt runt omkring oss. Det allra viktigaste är ändå kärleken till dig själv.

 

Men det är ju så svårt!

Framför allt när det känns som hela världen är emot mig.

  • Vad har jag gjort för ont?

  • Jag försöker ju bara vara hjälpsam!

  • Det verkar faktiskt vara en sammansvärjning mot mig?

 

Känns det igen? Att ingenting fungerar, trots alla ansträngningar.

En klients ord: 

"Gunneli är en människa som ger det där lilla extra. Någon som bryr sig och stöttar när livet är som tyngst. Det gör stor skillnad! I synnerhet när det är så svårt att hitta rätt i vården som det är idag."

”Ingen kan älska dig innan du älskar dig själv” – hur många gånger har du inte fått höra det? 

- När du hittat din diamant och börjat lära känna dig själv är det betydligt lättare att älska just den du är! Och då blir du också som en magnet som drar andra till dig! Så i viss mån kanske det gamla uttrycket ändå stämmer. 

Hur jag kan hjälpa dig

Då kropp, sinne och beteende är intimt sammanlänkat arbetar vi mycket genom kroppen. Upplägget är alltid individuellt beroende på behoven som visar sig.

 

I ett nära samarbete där samtal kombineras med olika kroppsterapier som till exempel:

  • andningsträning

  • yogarörelser

  • fri dans eller helt egna rörelser

  • musik och färger att kladda eller måla med kan göra det lättare att röra sig
     

Att använda kroppen hjälper oss att hitta vår ”diamant”/vårt ursprungliga jag längst in. Kroppsrörelser öppnar upp blockeringar och kommer åt cellminnen. Genom kroppen är det också lättare att lära in ny förståelse, tillit och säkerhet till den egna kraften.

Sorgbearbetning

En viktig metod vi ofta använder oss av. Ett effektivt sätt att genom bland annat skrivande bearbeta de relationer som avslutats abrupt eller på ett oönskat sätt. De relationer du kanske tvingats in i, som verkligen gjort dig till ett offer, kanske till och med brottsoffer.

 

De brev som skrivs, men inte skickas,fungerar likt en sotarborste inom dig. Du känner på alla känslor som hänger ihop med respektive person, och kan sen efter ytterligare bearbetning - kliva vidare – friare!

Internal Family System

En lika viktig metod är Internal Family System, Intern familjesystem-modell, där alla de olika, ofta stridande delar av dig/delpersonligheter inom en och samma människa får en röst, form och möjlighet att ta plats, för att så småningom komma att samarbeta med varandra i harmoni och kärlek.

Kombineras med fördel med målning. 

Terapi med hästens som lärare 

Hästassisterad psykoterapi passar alla åldrar och är ett växande fält över hela västvärlden.

 

Erfarenheter visar att metoden fungerar väl vid behandling av många olika  problem så som ångest, depression, ätstörningar, ADHD, personlighetsproblematik, kommunikations- och samarbetsproblem.

Läs mer om Hästassisterad psykoterapi - FEEL

Behandlingarna tar olika tid

Att i förväg tala om hur lång terapi just du kommer att behöva är egentligen omöjligt. En korttidsterapi är alltid tidsbestämd, se IPT/A, men åstadkommer då också lösning på bara den delen som behandlingen fokuseras på.

 

En djupare terapi däremot, som kanske går in på existentiella frågor, kan ta mycket lång tid. Avgörande faktorer är hur mycket det finns att bearbeta samt hur fokuserad på bearbetning du som genomgår terapin är.

 

Vi ses vanligtvis 45 minuter i veckan. Det går också att avtala om dubbla sessioner eller en intensivhelg vid behov.

 

Livet består ju av så mycket tid förutom dessa minuter/timmar som vi bearbetar tillsammans. Verktyg att använda för bearbetning på egen hand delas alltid ut, men sen är det upp till dig vad du gör av det hela.

Varmt välkommen till en lugn miljö

Hjärtegården är omgiven av lugn natur och djur med en klar intention att där djuren kan göra nytta i terapin och/eller jorden/växterna, där ska de också ingå och användas.

 

En djup problematik kan ofta behöva den ordlösa ”förlossningen” som just djur och fingrarna i jorden innebär.

dscf0035.jpg